Mag je van je werkgever een elektrische leaseauto uitzoeken? Dat is heel fijn natuurlijk, maar belangrijk is dat je vooraf goed in de materie verdiept. Want een elektrische auto leasen klinkt heel leuk, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen.
Tip 1: Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Heel leuk een elektrische auto, maar als jij voor je werk elke dag veel kilometers moet rijden en je de auto maar beperkt kan opladen, kan dit problemen met zich meebrengen. Een Renault Zoë heeft bijvoorbeeld een kleinere actieradius dan een Kia EV6. Je wilt natuurlijk niet onderweg stil te komen staan. Ook is het belangrijk dat je bij je huis of in de nabije omgeving en op het werk voldoende laadmogelijkheden hebt. Een auto laden met een standaard laadsnelheid kan wel 8 uur duren. Ook is bij je keuze voor een elektrische auto van belang of je er jaarlijks mee op vakantie met een caravan wilt. Veel elektrische auto’s kunnen geen caravans trekken. En de actieradius van de auto’s die wel een caravan kunnen trekken, wordt hierdoor flink verlaagd. Onderdeel van een goede voorbereiding is ook advies inwinnen. Leasemaatschappijen hebben tegenwoordig experts op het gebied van elektrisch rijden. Zij kunnen je voorzien van de juiste info.
Tip 2: Kies voor een voorraadmodel
In de gehele autobranche zijn de leveringen van nieuwe auto’s enorm vertraagd. Dit komt door een chiptekort en ook het coronavirus heeft hier invloed op gehad. Wanneer je een nieuwe auto kiest, kan het wel een half jaar duren voordat deze geleverd wordt. Wil je niet te lang hoeven wachten op je nieuwe leaseauto, kies dan voor een model die een leasemaatschappij al op voorraad heeft zodat je direct kunt rijden. Vaak hebben leasemaatschappijen een ruime voorraad, zodat je alsnog ruime keuze hebt.
Tip 3: Kies een ouder model
Jarenlang heeft de overheid elektrisch rijden gestimuleerd door de bijtelling te verlagen. Elk jaar gaat de bijtelling omhoog en in 2026 is de bijtelling van een elektrische auto gelijk aan die van een benzine of dieselauto. Veel leasemaatschappijen zetten daarom aan het eind van het jaar nog auto’s op naam. Wil je dit jaar een elektrische auto leasen en kies je voor een auto die in 2021 op naam is gezet, heb je een bijtelling van 12%. Wanneer dezelfde auto in 2022 op naam gezet is, is de bijtelling 16%. Dit kan je jaarlijks veel euro’s schelen.
