Op 27 mei 2017 stortte de parkeergarage op Eindhoven Airport deels in tijdens werkzaamheden. De oorzaak lag bij het ontwerp van de vloer; hierbij is van tevoren gekozen om de vloerdelen een kwartslag te draaien, echter is er niet stilgestaan bij de gevolgen ervan. Op de betonplaten waren plassen aanwezig en er waren een paar maanden voor de instorting zelfs scheuren in het pand ontstaan. Maar dit was blijkbaar geen reden voor paniek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) oordeelde uiteindelijk dat de partijen te weinig bedacht waren op het ontwerp dat verschillend bleek. Hoe kunt u dit voorkomen en op welke juiste manier is breedplaatvloeren versterken wél mogelijk?
Beton repareren van breedplaatvloeren
Wanneer je niet helemaal kunt ‘bouwen’ op betonnen breedplaatvloeren, dan is dat geen enkel probleem. Dit komt doordat beton repareren heel eenvoudig is. Simon Wijte, hoogleraar betonconstructies aan de TU Eindhoven en directeur bij adviesbureau Hageman, dat het inzakken van de parkeergarage analyseerde; stelt dat zowel breedplaatvloeren versterken als beton repareren in principe een fluitje van een cent is. Dit is mogelijk door aan de onderkant van de breedplaat lijmankers en volgplaten toe te voegen. Lijmankers zijn pennen die worden verlijmd in het beton. De volgplaten bieden aanvullend verband. Het ziet er naar uit dat dit genoeg sterkte veroorzaakt.
De problemen die beton vaak bij voorbaat met zich meebrengen, wat maakt dat beton repareren nodig is zijn uiteenlopend. Bijvoorbeeld lekkage.
Dé uitkomst voor breedplaatvloeren versterken
Afgekeurde breedplaatvloeren versterken is mogelijk te maken door middel van het monteren van carbon lijmwapening aan de onderkant van de vloer. Een ingenieursbureau uit Velp heeft een alternatief bedacht voor de afgekeurde kritische vloerdetails; deze worden namelijk versterkt met Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP). Datzelfde bedrijf heeft een uitgebreide analyse gedaan wat betreft het instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport. Geïnspireerd door het bezwijkgedrag van het kritische vloerdetail met behulp van de Eindige Elementen Berekening door middel van de software DIANA. Deze berekeningen zijn onderschreven met de totstandkoming van 4 full-scale bezwijkproeven in het laboratorium van de TU Eindhoven.
