Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen of ga je er binnenkort eentje krijgen? Dan is de kans groot dat je ontslagen wordt met wederzijds goedvinden. Meestal gebeurt dat op initiatief van je werkgever, maar er zijn ook situaties denkbaar waarin je daar zelf toe kunt verzoeken. Het is dan wel van belang dat je vaststellingsovereenkomst is gecontroleerd door een jurist. Je wilt immers voorkomen dat je een ontslagvergoeding of ww-uitkering misloopt.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarin je samen met je werkgever de voorwaarden opstelt waarmee je dienstverband wordt beëindigd. In de praktijk stelt je werkgever het concept op en word jij verzocht om daarop te reageren. In een goede vaststellingsovereenkomst staan o.a. afspraken over de ontslagreden, initiatiefnemer, einddatum van je contract, ontslagvergoeding, vrijstelling van werkzaamheden en een eventueel relatie- of concurrentiebeding.
Waarom een vaststellingsovereenkomst laten controleren?
Sommige werknemers gaan er ten onrechte vanuit dat de vaststellingsovereenkomst die ze van hun werkgever ontvangen bindend is. Dat is onjuist, want het betreft een concept om tot ontslag over te gaan. Het staat je vrij (en word je ook aangeraden) om de inhoud van de vaststellingsovereenkomst door een arbeidsjurist te laten controleren en te verbeteren. Zo’n eerste ontslagvoorstel is bovendien vaak vrij eenzijdig opgesteld. Soms zijn er zaken weggelaten of afgezwakt en die komen vrijwel altijd de werkgever ten goede. Je zult zien dat er na controle en onderhandeling veel betere ontslagvoorwaarden mogelijk zijn.
Vaststellingsovereenkomst met recht op ww
Eén van de belangrijkste onderdelen van de vaststellingsovereenkomst is het recht op een aansluitende ww-uitkering. Mocht je onverhoopt geen nieuwe baan hebben gevonden op de einddatum van je contract, is het prettig om op de werkloosheidswet terug te kunnen vallen. Het UWV stelt als voorwaarde dat je als werknemer niet ‘verwijtbaar werkloos’ mag zijn geworden. Om dat te voorkomen moet er in je vaststellingsovereenkomst staan dat je werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen. Ook zal de voor je werkgever geldende opzegtermijn moeten zijn gerespecteerd.
Transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst
Wie in dienst is en onvrijwillig ontslagen wordt, heeft (op een paar uitzonderingen na) recht op een transitievergoeding. De wettelijk transitievergoeding is een minimumvergoeding die door de overheid is vastgelegd. De hoogte van de transitievergoeding komt tot stand volgens een vaste formule. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij een ontslag recht geeft op een hogere ontslagvergoeding. Bijvoorbeeld als er geen dossier is opgebouwd of je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.
Laat je vaststellingsovereenkomst gratis controleren
Naast je recht op een aansluitende ww-uitkering en de onderhandeling over een hogere ontslagvergoeding, kan een arbeidsjurist je ook adviseren over het verkrijgen van vrijstelling van werkzaamheden of het afzwakken van je concurrentie- of relatiebeding. Laat je VSO daarom altijd checken voordat je deze ondertekent. Het Juridisch Platform controleert je vaststellingsovereenkomst gratis.
